In augustus 1984 stapte de toen zestienjarige Roland van der Voort de bouwplaats van KBM Groep op om het vak timmeren te leren. Nu, 35 jaar later, kijkt de uitvoerder nieuwbouw tevreden terug op zijn lange loopbaan binnen het bedrijf.

Is je baan in de loop van de jaren veranderd?

“Ik ben 35 jaar terug begonnen als leerling timmerman bij KBM Groep. Dat was op een leerlingbouwplaats op de Hoop in Katwijk. Ik ging één dag naar school en werkte vier dagen. Met mijn handen bezig zijn heb ik altijd leuk gevonden, zeker het echte timmerwerk. En je groeit natuurlijk door binnen een bedrijf. Ik heb ook veel mogelijkheden gekregen om door te groeien. Mijn directeur heeft toentertijd KBM Onderhoud en Renovatie opgezet, waar ik op een gegeven moment ook instapte. In eerste instantie als timmerman, maar uiteindelijk moest het ook geregeld en aangestuurd worden en ben ik daar uitvoerder geworden. De projecten werden steeds groter en uitgebreider. Zo ben ik binnen het bedrijf een beetje doorgegroeid, via KBM Onderhoud en Renovatie naar uiteindelijk de plek waar ik nu zit: uitvoerder KBM nieuwbouw.

Wat maakt KBM Groep tot een fijne werkgever?

“KBM Groep is een bedrijf waar je een hoop beslissingen mag nemen, waar regelmatig overleg is met de directie en waar je veel vrijheid hebt. Ik hoor van werknemers van andere bedrijven dat als ze wat moeten bestellen, dat het via de zaak of via het kantoor moet. Als wij wat nodig hebben dan bestellen we het, als de werken maar goed worden afgerond. Vooral ook de vrijheid die je krijgt is een reden dat je zeker wel blijft hangen. En niet alleen ikzelf, er zitten er al meer die hier 25 of al 35 jaar werken. Ik heb hier altijd goed gezeten en ik zit er nog steeds goed. We zien wel wat de toekomst brengt.”

Wat zijn de hoogtepunten uit je werk?

“Elk gebouw dat je oplevert is weer een mijlpaal. Zeker als het project goed gelopen is. De grote renovatie van De Wilbert is zeker een hoogtepunt. Dat was een oud zorggebouw in klassieke stijl dat we omgebouwd hebben tot een kantoorpand. En een groot werk, de Blekerij. Dit omvatte het bouwen van 63 luxe twee-onder-een-kapwoningen en losse villa’s, met drie of vier architecten en achttien verschillende woningtypes. Daar doe je het voor. Bij renovatie kom je elke dag wat anders tegen. Dan moet je heel snel schakelen en dingen opzoeken en opsporen. Dat maakt het werk divers. Nieuwbouw is wat de planning betreft zorgen dat de materialen en spullen er op tijd zijn en het spul overeind zetten. Twee totaal verschillende dingen. Renovatie is wel waar mijn hart ligt.”

Als ik niet bij KBM werkte, dan was ik ..?

“Dan had ik denk ik voor mezelf gewerkt als aannemer en timmerman . Nu zit ik op werken met dertig, veertig of zelfs vijftig man en dat betekent veel aansturen, regelen en organiseren. Er komt veel op je af en gek gezegd timmer je zelf niks. Ik timmer zelf nog graag, dus dat mis ik wel een beetje. Ik zou daarom voor een kleinschalig bedrijf gaan, om zelf te kunnen timmeren én te begeleiden.”